fbpx

Egå Sejlklub: Har I lagt hjernen på hattehylden?

Inkluder i Newsletter: Ja

Artikelindeks

Interessant nok er det igen i optimistklassen, at slaget slås. Ikke blandt de unge sejlere, men blandt deres ambitiøse forældre. Dette misfoster i dansk sejlsport, "ambitiøse forældre" der i kærlighed til deres poder, ofte går helt over gevind. Ikke bare er de til skade for eget afkom, men hele dansk sejlsport. Erfaring viser, at "de ambitiøses" unger flygter ud af sejlsporten, første gang de ser muligheden for det – og de er store nok til at tage slagsmålet med far og mor. Læs selv en tankevækkende "Bagside" fra den 2. marts i år: "NALLERNE VÆK, Far!". Tankevækkende ærlig og skrevet af den uges gæsteskribent Mikkel Styrbjørn Hartvig Andersen.

Optimistkapsejlads versus Søspejdermentalitet?

Jamen, nu har to sæt forældre i optimistafdelingen og ungdomsafdelingen i Egå sejlklub ikke kunne enes. Åbenbart i lang tid, for nu har det ene sæt forældre har taget poderne, deres joller, egne RIB både og de uundværlige campingvogne nordpå til naboklubben Kaløvig Bådelaug. Forældrene smækker med døren, Birgitte Benzen, medlem af Ungdomsudvalget og forælder til en af optimistsejlerne har til netavisen minbaad.dk tidligere på ugen udtalt:

"Det har vist sig vanskeligt at få et samarbejde til at køre med Jolleafdelingen, som Ungdomsudvalget har oplevet som elitepræget. Vi har eksempelvis ikke har haft lov i Ungdomsafdelingen til selvstændigt at præsentere vores sejlere for f.eks. Zoom8 eller Fevajoller. Det endte med, at vi måtte henvise de store børn til andre sejlklubber - de kunne ryge og rejse i Egå Sejlklub. Vi fik lov af Jolleafdelingen til at rigge fire Zoom8 joller til, så de store havde noget at fortsætte i. Men der manglede både rig, bom, ror og sværd, så det var et tilbud uden indhold. Det lignede obstruction".

I min verden ligner det en forskellig opfattelse af sejlerungdommens ønsker og behov - Optimistkapsejlads versus Søspejdermentalitet?

Klublivet udviklet sig også

Stridens kerne i Egå Sejlklub er, at alle andre joller, end lige optimistjollen hører til under jolleafdelingen. Det vil sige, at ungdomsafdelingen "kun" repræsenterer optimistjollesejlerne. Det i sig selv er jo fuldkommen ude af trit med udviklingen i dansk sejlsport. Fællesnæveren er jo de unge sejlere, ikke det materiel de finder interessante muligheder i. I dag er det ikke kun optimisten til de mindste, Tera og Feva joller til de lidt større, og måske J80 til de store. Allerede i ti års alderen er Optimisten fortid for rigtig mange unge sejlere – fysisk og mentalt vokser de sig ud af "Blomsterkassen".

Fællesskab er vejen frem

De unge skal kunne vælge frit efter temperament og talent. Er det kapsejlads? Eller er det sociale, der trækker? Når de unge viser interesse for livet på havnen er mantraet, "Tag en kammerat, gerne flere med ned på havnen". Alene ved at få mange små fællesskaber kan vi holde de unge inde i sporten. Kommer de alene, forsvinder de desværre hurtig igen. Og når forældrene spiller idioter på den åbne havnescene, så græmmes ungerne og forsvinder som dug for solen.

Der bliver noget at tale om på Egå Sejlklubs ordinære generalforsamling den 7. november, hvis ellers der kan kompenseres for reglerne, der siger, at forslag, der skal behandles, skal være inde inden 1. oktober? Medlem Hanna Jørgensen udtrykker i sin frustration i en kommentar på Bådmagasinet: "Det er simpelthen for galt - en skandale. Bestyrelsen i Egå Sejlklub burde skamme sig! Hele vores ungdom rykker nu ud af vores klub". Hanna har jo ret, det er jo en fremtidens byggesten, der er forsvundet.


 

Jeg ville gerne have spurgt formand i Egå Sejlklub, Claus Dalbøge, om ikke bestyrelsen har snorksovet i timen? Og han som formand ikke har svigtet sit ledelsesansvar som klubbens formand?

Står Birgitte Benzen udtalelser til troende, er svaret et rungende "Ja". Ungdomsafdelingen har fået hjælp fra Dansk Sejlunion. Sammen har de forsøgt at få samarbejdet til at fungere, men deres forslag blev fejet af bordet af Egå Sejlklubs bestyrelse. I den kontekst forstår jeg godt, at de "voksne" ikke magter at kæmpe mere, og deres loyalitet over for Egå Sejlklub er borte.

Søm i klubbens ligkiste

"Bagsiden" skal ikke redde Egå Sejlklub, alene stille spørgsmålet: "Hvorfor"?

Formanden Claus Dalbøge, er jo ikke hvem som helst og bestemt ikke kendt som nogen klaphat - uden for klubben er han seniorkonsulent med speciale i produktudvikling. I hans dagligdag må han da sidde med langt mere komplekse problemstillinger? Hvordan og hvorfor lader han forældrene køre så skævt af hinanden? I så lang tid sidder der en flok genstridige klaphatte i begge udvalgene. Har Claus ikke magten til at rydde op i persongalleriet? Den åreladning, der er sket nu, kan være det største søm i klubbens ligkiste. For flytningen af så mange sejlere får miljøet til at formulde, og udstyret bliver algegrønt. Hvem skal få hele ungdomsarbejdet vækket til live igen i Egå – det er en svær opgave. Et forslag herfra kunne jo være, at bestyrelsen kunne starte med at sammenlægge al ungdomsarbejde under en fælles paraply, og dermed lytte til de unges behov i takt med tidsånden.

Plads til alle - elite eller ej

I Kaløvig, som mange af de nu tidligere Egå sejlere har meldt sig ind i, gør man en dyd ud af at lytte til de unge. Formand Michael Vogelius fra Kaløvig Bådelaugs Jolleafdelingen siger: "Vi glæder os virkelig til at byde de nye sejlere velkommen. Vi får endnu bedre træningsbetingelser, når vi er flere på vandet. Det skal nok blive sjovt og godt, og jeg glæder mig virkelig. Vi har et højt aktivitetsniveau i Kaløvig, og jeg er personligt glad for, at forældrene til mange de nye sejlere har samme værdier. Det er vigtigt for os i Kaløvig, at der er plads til alle - elite eller ej".

For sent ud af busken

Her er virkelig tale om uddeling af en voksen papnæse til Egå Sejlklub, der nu bruger Ungdomsafdelingens hjemmeside til at reklamerer for et VHF Kursus som åbenbart skal fornyes, hvis det er mere end ti år gammelt. Derudover Tom og Kirstens, Ole og Grethes, Bjarne og Birthes og Holger og Ingas spændende sommersejlads. Måske vil det inspirerer nogle af de tilbageværende unge? Når jeg læser seneste beslutningsreferat fra Sejlklubbens bestyrelsesmøde. Står der: "Debat om placering af hvilke joller der hører under hvilket udvalg. Samarbejde og organisering mellem udvalgene blev vendt – nye tanker skal på banen hurtigt. Udvalg i gang". Måske lidt sent I kommer ud af busken, referatet er fra 12. september i år.

Der skal lægges energi

Nu er det formanden i Kaløvig Bådlaug, Niels Frølund, som får fornøjelsen af denne gruppe bavianer – undskyld forældre med deres poder. Poderne er nok ikke så vanskelige, forhåbentlig har Bådlauget også held med at fastholde de unge i sejlsporten? Næh, de voksne forældre bavianer kan sikkert godt skabe næring til ballade, men når man læser Niels Frølund sidste klubblog, virker han beredt på det værste. Som han skriver: "Som ved så meget andet foreningsarbejde skal der lægges energi for at få samarbejdet til at lykkedes. Det hører jo næsten med som pr. definition, at vi i en forening skal være uenige". Lad dette citat stå som punktum på atter en "Bagside".

God weekend.
Udvalgte artikler *