fbpx

Teaktræs-rens for (vi) dovne

Inkluder i Newsletter: Ja

Det var forbløffende, så rent og "nyt" bådens gamle, sorte teaktræ blev på få minutter med det amerikanske rensemiddel Snappy-Teak. Først prøvede vi midlet på en lysegrå teakdørk i fin stand. Den bliver normalt skrubbet to-tre gange årligt med børste, sæbespåner og masser af knofedt. Snappy Teak fik teaktræets lysebrune farve frem igen.
Så prøvede vi Snappy Teak på gamle, mørke teaktofter, der tidligere kun var spulet lejlighedsvis. Tofterne blev øjeblikkeligt som nye at se på.
Renseprocessen med Snappy Teak-Nu foregår med indholdet af to plastflasker med brunligklare væsker, samt to børster.
Det, der står sidst i brugsanvisningen, tager vi først: Snappy Teak på metal skal skylles grundigt af. Brug gummistøvler, gummihandsker og undgå stænk i øjnene fx med beskyttelsesbriller. Det er stærke sager. Glasfiber tager ikke skade.
Det er bedst, at båden er søsat, så snavset Snappy Teakvand ikke skal spules af undervandsskrog og køl.
Børst på tværs af årerne
Teaktræet gøres først vådt. Arbejdet er lettest efter regn, og det kan gøres i let regnvejr. Stærk sol er en ulempe. Snappy Teak nr. 1 fordeles jævnt med børste nr. 1. Der skal kun gnubbes let, og overfladen kan blive sort og grødet af opløst snavs. Skyl ikke, men lad væsken virke et par minutter.
Væske nr. 2 børstes oven på nr. 1, og træets lysebrune farve springer omgående frem, hvor nr. 2 rammer. Det er dejlig nemt, for der må ikke børstes hårdere, end når der vaskes hænder. Børst på tværs for ikke at fjerne blødt træ mellem de hårde årer.
Lad nr. 2 virke få minutter. Derpå skylles grundigt rent med vandslange med spreder. Vi brugte fingertryk som "spreder", og det gik fint.
Til teak i god stand, der kun skal have en lille opfriskning, kan man fortynde væskerne halvt med vand.
Når træet er tørt, fremstår det med en lækker lysebrun og "nyslebet" farve. Den kan bevares ved at smøre Snappy Teak Sealer på med svamp. Sealer’en hindrer også snavs og oliespild i at trænge ind.
Hvis sealeren efter nogen tid bliver slidt, kan den fjernes med en cleaner og ny sealer påføres. Uden sealer bliver teaktræet efterhånden "naturligt" lysegråt igen.
Snappy Teak-Nu 1 + 2: 298 kr. 1 liter Sealer 298 kr. Cleaner 198 kr Watskibutikkerne, nærmere hos Gotthardt
45 76 40 11.
Udvalgte artikler *