fbpx

TJV: "Vem kan segla förutan vind"?

Inkluder i Newsletter: Ja

Sådan er det evigt aktuelle spørgsmål for sejlere og i særdeleshed kapsejlere, der ikke blot starter motoren, når alt står stille.

Og alt stod stille i den nordlige ende af Biscay Bugten, hvor flåden af topmoderne havracere er i gang med den legendariske kafferute-sejlads Transat Jaques Vabre. Det startede ellers godt med masser af vind, hvilket gav en spektakulær start søndag kl.13. (Se video nederst hvor Le Grand Depart kan genses, red.) Men efter få timer døde vinden og den vente først tilbage tidligt tirsdag morgen. På det tidspunkt havde Class 40 bådene nået at sejle 130 sømil siden søndag, mens de forreste, Ultime trimaranerne kun havde sejlet 280 sømil.

Mens de forreste Ultime og en enkelt Ocean 50 både har fået fart i bådene tirsdag middag, kæmper de fleste andre med en højtryksryg, der går fra Madeira til Dunkerque. Den største del af feltet forventes at have et par dages kamp i Biscayabugten i let vind før de slipper ud af området.

Ultime; der er bevægelse
Der er tirsdag middag kommet mere bevægelse hos de forreste Ultime både. Her er det ikke uventet Francois Gabart og Tom Laperche i båden SVR Lazartigue, der er med helt fremme. De ligger nummer to, 1,4 sømil efter de førende Franck Cammas og Charles Chaudrelier i Maxi Edmund de Rothchild. Bådene går 25 - 27 knob. Bagerst af de fem giganter er uventet Banque Populaire XI med den tidligere Vendee Globe vinder Armel Le Cleac’h og den tidligere Volvo Ocean Race vinder Kevin Escoffier.

Ocean Fifty: Tæt på Ultime
50 fod trimaraner Ocean 50 leverende en sensationen da den forreste af bådene, Koesio, med Erwan Le Roux og Xavier Macaire lagde sig foran Ultime trimaranen, Banque Populaire XI. De andre seks 50ere udkæmper en tæt kamp. Disse både holder fra 4 til 11 knob.

Imoca: tæt race
Vendee Globe bådene IMOCA 60 er også overraskende tæt på de bagerste flerskrogsbåde. Det er Apivia skipperen Charlie Dalen, der er forrest og har ført siden starten. Det er nok ikke et tilfælde at det netop er Dalin og co-skipper Paul Meilhat, der fører. Dalin er nemlig manden, der var hurtigst på Vendee Globe 2020. Han vandt dog ikke løbet, da Yannick Bestaven i Maitre Coque blev tidskompenseret for redningen af Kevin Escoffier og dermed fik tildelt sejren.
De seneste timer er han dog kommet under stort pres. Og det tidligere komfortable forspring på næsten 40 sømil er nu reduceret til 4. IMOCAerne ligger fortsat i den nordlige biscay i let vind - hastighederne varierer fra 2 til 9 knob.

Klasse 40: Tæt på kysten
40 footerne kæmper ud for den bretonske kyst. Alle er på en sydlig kurs med Brest om bagbord og Ile d’Ouessant om styrbord. Forreste båd er La Manche med Nicolas Jossir og Alexis Loison.

Følge med:
Gense starten, Le Grand Depart, af Transat Jaques Vabre - 2 timer med verdens vildeste offshore racere

Se også:

Se det daglige magasin om TJV 

Se tracking fra de fire fleets

 


Galleri

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Udvalgte artikler *