fbpx

29er: Er talentudviklingen gået helt i stå? Klubben er tavs!

Related Articles: 29er EM - danskere med i toppen, 29er EM: Lokale helte beæret over endnu en podieplacering, 29er EM: Regerende mestre vil kæmpe for det, 29er VM: Fire danske besætninger er klar, 29erEM: Dobbelt dansk guld- samt bronze triumf, EM 29er: Tricky andendag - Øresund og vejrguderne stiller store krav til tålmodigheden, Volvo 29er EM åbnes med festlige toner og beach vibes
Inkluder i Newsletter: Ja

Dansk sejlsport var i mange år vant til, at unge danske 29er sejlere bragte flotte resultater og medaljer med hjem fra internationale sejladser. Men sådan er det ikke længere...

29er er med i Dansk Sejlunions satsninger med Udviklings- og Ungdomslandshold, og 29er har i mange år været ’fødeklasse’ til de olympiske skiff-klasser 49er og 49erFX, hvor dansk sejlsport, siden disse klasser kom på det olympiske program, har været med fremme i verdenstoppen.

Danske '9’er sejlere' har gennem årene høstet mange internationale topplaceringer og medaljer i disse klasser, heriblandt to OL-bronze medaljer - samt den nok så berømte OL-Guld af Warrer / Kirke tilbage i Beijing i 2008. Klasserne har dermed været meget vigtige for Dansk Sejlunions OL-satsninger og dermed også støtte fra Team Danmark, som udgør en meget stor del af sejlunions økonomiske grundlag for elite- og talentsatsningerne.

Ved det nyligt overståede VM for alle de olympiske klasser i Holland lykkedes det kun lige akkurat at kvalificere 49er og 49erFX til en OL-nationsplads, men der er stadig et godt stykke til internationale topniveau og OL-medalje potentiale i 2024.

Herudover har ikke mange af besætningerne på unionens Udviklingslandshold præsteret væsentlige internationale resultater, som peger i retningen af medaljepotentiale ved OL, VM og EM i fremtiden, selvom Udviklingslandsholdet omfatter 16 sejlere i 49er og 9 sejlere i 49erFX.

Og vi er nu så tæt på OL 2024 i Paris, at det samtidig er relevant at kigge frem mod OL 2028 i Los Angelos. Selvom der er fem år til, så vil det normalt også være blandt de nuværende sejlere i OL-klasserne, at man finder deltagerne og medaljekandidater ved næste OL.

Hvad med næste generation skiff-sejlere?
Hvis den næste generation af 9’er sejlere skal komme fra 29er, så ser det temmelig bekymrende ud for dansk sejlsport på det område!

Den eneste danske besætning på DS Ungdomslandshold Katja Visby Svendsen & Anne Haubjerg Olesen deltog hverken i VM eller EM.

Kigger man på de unge danske 29er sejleres resultater ved årets Verdensmesterskab i Weymouth/Portland primo august og Europamesterskab i Stockholm medio august, så var der ikke nogen besætninger i Gold Fleet – omfatter op til 50 besætninger - ved nogen af mesterskaberne.

Ved VM blev bedste danske besætning nr. 25 i Silver Fleet og nr. 75 samlet ud af 205 deltagere fra hele verden. Tre andre besætninger deltog med placeringerne 99, 128 og 137. Der deltog ingen pige-besætninger i VM!

Ved EM blev bedste danske 29er besætning nr. 7 i Silver Fleet og nr. 51 samlet. Den eneste anden danske besætning blev samlet nr. 111. Der deltog ingen danske drenge-besætninger!

Om nogle måneder sejles der World Youth Sailing Championship (WYSC), arrangeret af World Sailing, og man skal helt tilbage til 2015 siden en dansk besætning vandt en sølvmedalje i 29er. Siden har dansk sejlsport ikke været på medaljepodiet ved WYSC i nogen klasser.

Dansk 29er Klub tavse!

Bådmagasinet har med udgangspunkt i de meget beskedne VM og EM resultater stillet en række spørgsmål til Dansk 29er Klub, men på trods af påmindelser, har 29er klubben ikke sendt noget svar på vores spørgsmål om status og planer for klassen, på trods af flere rykkere og henvendelse til både formand og kasserer:

”Har nu også lige set resultaterne fra EM med kun to danske pige både. Vi arbejder på en artikel om 29er klassen og talentudvikling, og vil derfor meget gerne høre fra klassen om den aktuelle situation.

For nogle år siden var der altid danske i toppen af klassen, herunder medaljer, men nu er der kun få som deltager i EM og VM, og bedste danske båd er i Silver Fleet.

Det vil være fint hvis du kan besvare nedenstående spørgsmål - gerne skriftligt, så jeg kan bruge det direkte som citater.

Kan du forklare, hvorfor der ikke var flere danske besætninger i EM og VM?

Har de danske sejlere nedprioriteret EM og VM - og i givet fald hvorfor?

Danske sejlere var indtil for nogle år siden med i toppen af klassen - hvad er der sket siden?

Hvad er klassens planer for at danske 29er sejlere igen kan være med i top 10 og kampen om medaljer?

Du må gerne supplere med flere informationer, som evt. kunne bruges i artiklen.”

Tavshed!

Vi vil nu henvende os til DS sportschef Thomas Jacobsen og DS Talentudvikler Jan Christiansen for at få deres vurdering af situationen i 29er klassen og dermed også rekrutteringsgrundlaget for 49er og 49erFX, 

Kort nyt

Kære Line, lad nu den nye formand sætte sit nye team

Kort nyt

#588: Ny udgave på vej på gaden - online fra i dag

Kort nyt

Video: Hurtigste elektriske båd - nogensinde...

Tursejlads

De gør op med skræmmehistorier: Anna og Rebecca sejler jorden...

Branchenyt

OneSails udvider med ny forhandler i Vejle

Kort nyt

Skoleskibet Danmark stopper med at sejle 

Kort nyt

Sejlerne og en enstemmig jury bag Årets Havn 2023

Kort nyt

Uenighed splitter parterne - Chistian Lerche stopper som...

Branchenyt

Ny webshop med 'godter' til båden

Udvalgte artikler *