fbpx

Nations VM: Lyn portræt af rorsmand Claus Høj-Jensen

Inkluder i Newsletter: Nej

Claus Høj Jensen er med 10 titler rekordholder for verdensmesterskaber i H-Båd, som med 6.000 fremstillede både er den største internationale one design kølbådsklasse i Europa.

Det har kvalificeret Claus og det hold, der er udvalgt til at stille op for Danmark i Nations VM. De udvalgte sejlere er forholdsvis upåagtede udenfor sejlsportskredse, men de otte sejlere har tilsammen høstet ikke mindre en 33 internationale medaljer.

De fleste sejlere har hørt navnet mange gange, men hvem er egentlig Claus Høj-Jensen - og hvad har gjort ham til Danmarks højest rangerende kølbådssejler?

  • Født 30. september, 1970.
  • Uddannet sejlmager. Etablerede sejlloftet Høj Jensen og Co i 1996.
  • Startede som så mange andre med at sejle Optimistjolle fra 10 års alderen i Jyllinge. Her var det mest leg og i mindre grad kapsejlads.
  • Efter fem år skift til Europajolle, som hvor han blandt andet sejlede VM og nåede en plads som nummer seks på den danske rangliste. Timerne i Europajolle lærte Claus forståelsen for og vigtigheden af fysik og styrke i sejlsport.
  • Efter Europajollen kom turen til Yngling, der ligesom Europajollen dengang samlede rigtig mange dygtige sejlere nationalt og internationalt. Vandt VM i Yngling i 2002.
  • Sejlede Drage fra 1992 og vandt som 29 årig VM i klassen i 1999 i Martinique med sejl han selv havde syet. I sejladsen deltog syv olympiske guldvindere og den danske elite med bl.a. Jesper Bank, Poul Richard Høj Jensen (Claus’ far), Valdemar Bandolowski og Theis Palm.

Skiftede fra Drage til H-Båd i 2006/2007. Ville gerne stadig sejle på højt niveau uden at skulle rejse så meget. Det gjorde H-Båden til et naturligt valg. Det blev tydeligt efter de første par år, at besætningens fysik var afgørende for succes. De bedste besætninger havde toptrænede gaster, der kunne hænge og arbejde maksimalt hver dag under lange stævner som f.eks. VM. Har i dag bonussønnen Frederik Dahl Hansen og hans kammerat Rasmus Jørgen Andresen på holdet.

Claus Høj-Jensen valgte bevidst tidligt OL fra. Jesper Bank og Stig Westergaard sad tungt på Soling klassen i Danmark og det var den bådtype med en besætning på tre, der ville have passet bedst til Claus. Havde også på nært hold oplevet hvor meget tid en OL kampagne krævede - bagsiden af faderens to olympiske guldmedaljer - og den høje pris, var Claus ikke klar til at betale.

Et familieprojekt
Claus er gift med Anja Dahl Jensen og Anja er også en del af Høj Jensen Sails og er ansvarlig for bl.a. planlægning af produktion og økonomi. Men hun har andre roller end det. 

“Jeg er med til stort alle de stævner Claus sejler. Der tager jeg mig af en del praktiske ting. Det har været en spændende rejse og naturligvis har det givet en ekstra dimension at min søn nu også er en del af Claus’ faste besætning på H-Båden. Han har været med siden 2011 og samme år blev han som 15 årig den yngste verdensmester i klassen. Han har vundet VM med Claus 10 gange og er altså nu også udtaget til NationsVM.

Jeg tager med til Gran Canaria og hjælper holdet med alle formaliterne og papirarbejdet i forhold til sejladserne og alt andet undervejs. Så kan de koncentrere sig 100% om at sejle. Det har jeg altid gjort og det fungerer rigtig godt”

11. ægteparret anja dahl jensen og claus høj jensen arbejder begge i høj jensen sails
Anja Dahl Jensen følger sin mand Claus Høj-Jensen, og vil agere holdleder på Gran Canaria - en tjans Anja er rutineret i, da hun stort set er med til alle de stævner Claus sejler. 

 
Udvalgte artikler *