fbpx

Populært stævne på vej mod rekord

Related Articles: Interview med sportschefen - 'sejlsport kommer før alt andet i indeværende kampagne', Sejlernes vej til OL 2024 - vi har talt med Sportschef Thomas Jacobsen
Inkluder i Newsletter: Ja

Trofeo Princesa Sofia Mallorca er blevet sejlet siden starten af 1970’erne, og har altid været en af OL-sejlernes foretrukne årlige stævner. Nu kan stævnet være på vej mod en rekord, og kan blive verdens hidtil største stævne for alle 10 OL-klasser.

For Sportschef Thomas Jacobsen har dette stævne højeste prioritet for Sejlerlandsholdet i OL-forberedelserne, hvor årets væsentligste delmål er OL-nationskvalifikationen som finder sted ved det store VM-stævne for alle olympiske klasser i august/september.

Sejlerlandsholdet får dermed hård konkurrence på Mallorca i år, idet mere end 560 besætninger fra 54 lande allerede nu har tilmeldt sig til 52 Trofeo Princesa Sofia. Historisk set er dette for Mallorcas klassiske olympiske regatta allerede et hidtil uset niveau af interesse for kapsejladsen, der afvikles fra 29. marts til 8. april.

Det er samtidig det første stævne i Sailing World Cup 2023, og med to måneder til starten af 52. Trofeo Princesa Sofia Mallorca er antallet af forhåndstilmeldinger allerede mere end 500, et hidtil uset niveau på tværs af alle verdens førende olympiske stævner. En række europæiske stævner har gennem årene på skift kæmpet om at have flest deltagere, nemlig: Trofeo Princesa Sofia, Semaine Olympique Hyeres, Allianz Regatta (tidl. kendt som SPA og Lloyd Regatta) samt Kielerwoche.

Ingen andre stævner udenfor Europa kommer i nærheden af deltagerantallet i de fire europæiske regattaer. Derfor er tilbøjeligheden blandt europæiske sejlere til at deltage i større stævner andre steder i verden temmelig lille, medmindre der også er placeret et VM i nærheden. I stedet kommer OL-sejlere fra hele verden til Europa for at deltage i disse 4 stævner, hvor konkurrencen er bedst.

Den mangeårige tekniske direktør for stævnet på Mallorca, Ferran Muniesa er begejstret:

"Vi har aldrig haft så stort et antal forhåndsregistreringer kun halvanden måned efter offentliggørelsen af meddelelsen om løbet og stadig med to måneder tilbage til starten af begivenheden. Dette er fremragende nyheder for begivenheden og opmuntrer os til at fortsætte med at arbejde for og med sejlerne."

Blandt de 10 OL-klasser er der pr. 31/1 følgende antal tilmeldte: ILCA 7 (130), ILCA 6 (89), Formula Kite Men (75) , 49er (45), Nacra 17 (44), iQFOiL Kvinder (42), iQFOiL Mænd (40), 49er FX (39), Formula Kite Kvinder(32) og 470 Mixed (32).

Efter den tekniske direktørs opfattelse er der flere faktorer, der bidrager til det høje niveau af deltagelse, der forventes for denne udgave: 

"På den ene side har det stor betydning med den usædvanligt korte olympiade på grund af pandemien og det lægger pres på sejlerne. Dernæst skal der kæmpes om OL-nationspladser her i det forolympiske år. Endelig er Sofia er det første stævne i Sailing World Cup 2023. Og husk, at de asiatiske lande, der ikke kunne komme i 2022, fordi deres grænser forblev lukkede og nu kommer tilbage. Sidste år havde vi næsten 800 både og mere end tusinde sejlere fra 64 nationaliteter, og selvom det er for tidligt at tale om rekorder, tyder det på, at 2023's regatta bliver en exceptionel udgave."

Hvis du er nysgerrig på at følge deltagerlisterne, kan du se dem HER 

52 Trofeo S.A.R. Princesa Sofía Mallorca arrangeres af en lang række klubber omkring Palmabugten i et unikt, mangeårigt fællesskab: Club Nàutic S'Arenal, Club Marítimo San Antonio de la Playa, Real Club Náutico de Palma, Real Federación Española de Vela og Federación Balear de Vela.

 

 
Udvalgte artikler *