fbpx

Ingen sejlsport ved 2028 Paralympic Games i Los Angelos

Sejlsporten røg ud af Paralympic Games efter 2016 i Rio, og har de seneste par år arbejdet for at komme med på programmet igen. Men sejlsporten blev ’vraget’ af International Paralympic Committee.

World Sailings (WS) bestræbelser på at genetablere sejlsport som en paralympisk sport blev ikke en succes. Den Internationale Paralympiske Komité har netop afsløret de 22 sportsgrene, der skal præsenteres i sportsprogrammet for Los Angeles 2028 – men altså uden sejlsporten.

Sejlsport røg ud efter OL 2016
Sejlsport blev introduceret ved De Paralympiske Lege som en demonstrationssport i 1996, og var med som en officiel sport i fem udgaver fra 2000 til 2016, med dansk deltagelse i 2000, 2004, 2008 og 2012 - alle gange Jens Als Andersen, der vandt sølv i 2000. Men dårlig ledelse, organisering og forvaltning af Para Sailing i World Sailing, og i mange nationale sejlunioner førte til, at sejlsport blev droppet fra Paralympic programmet.

Årsagen til at sejlsporten mistede sin Paralympiske status var, at sporten kom i stagnation, fordi WS og mange nationale sejlunioner mistede fokus og ikke prioriterede Para Sailing behørigt. Resultatet var uundgåeligt faldende rekruttering, aktivitet og deltagelse både nationalt og internationalt, herunder i Danmark.

World Sailing (WS) påtog sig ansvaret og har arbejdet på nødvendige ændringer i denne del af sejlsporten, som skulle forsøge at sikre sejlsportens tilbagevenden. WS lancerede sin #BacktheBid-kampagne i sommeren 2021 for at genoprette sejladsen til De Paralympiske Lege, og tilbyde en ny generation af sejlere chancen for at konkurrere på højeste niveau. 

Der er nu 41 nationer på fem kontinenter aktive i Para Sailing, og over 630 aktive Para Sailors er registreret hos World Sailing. Fem World Championship Para Sailing-begivenheder fandt sted i 2022, og Para Sailing får sin debut ved Allianz World Sailing Championships - Haag 2023 senere på året, hvor sejlere i klasserne Hansa 303, 2.4mR og RS Venture Connect vil konkurrere om VM-titler.

Så der er fremgang at spore, men indsatsen har desværre ikke kunne overbevise International Paralympic Committee (IPC) om, at sejlsporten skulle med på programmet igen.

Fortsat støtte Para Sailing
Efter at være blevet udelukket i Tokyo 2020 samt Paris 2024, forbliver Para Sailing nu også udelukket for Los Angeles 2028. IPC offentliggjorde den 30. januar 2023 deres afgørelse, hvori de sagde, at de havde modtaget en række stærke bud på at være en del af legene i Los Angeles. Men sejlsporten kom ikke med blandt de 22 valgte sportsgrene, som præsenteres i denne video:

 
Det er dermed fortsat en kendsgerning, at ingen sportsgrene indtil nu med succes er blevet genoptaget på programmet efter at være blevet droppet af IPC, så på trods af at der er opnået nødvendig og betydelig vækst igen, har sejlsporten ikke kunnet bryde den ’rekord’.

CEO David Graham lover, at World Sailing vil fortsætte med at støtte Para Sailing over hele verden efter nyheden om, at sporten ikke vil blive inkluderet i de paralympiske lege for LA28, og siger:

"Vi respekterer fuldt ud IPC's dom og anerkender de vanskeligheder, IPC's bestyrelse stod over for under hele denne proces. Vi må dog også erkende, at dette er en ekstremt skuffende dag for hele vores sport og i særdeleshed for Para Sailors rundt om i verden. På trods af dette tilbageslag vil vores forpligtelse til vores Para Sailors, til den fortsatte vækst af Para Sailing og til den bredere Para Sport-bevægelse kun blive stærkere.

Vi ved, at et liv på vandet åbner op for så mange muligheder for handicappede, vi ved, hvor inkluderende Para Sailing er, og vi er fast besluttet på, at Para Sailing vil fortsætte med at gå fra styrke til styrke.

På vegne af World Sailing vil jeg gerne takke IPC for den tid og overvejelse, vi har givet vores ansøgning. Der var 33 sportsgrene, der søgte inklusion til LA28 Paralympiske Lege, og vi sætter pris på den udfordring, dette udgør for IPC-bestyrelsen. Ingen sport er blevet genoprettet, og vi vidste, at dette ville blive en vanskelig opgave.

Jeg vil også gerne takke alle i sejlsporten for deres indsats gennem denne kampagne, især vores Para Sailing Committee og World Sailing Board. Fra højeste niveau til den lokale bådklub har vi set en overvældende opbakning til #BacktheBid-kampagnen, og det viser, hvor vigtigt det er for os, at vi arbejder sammen om de store emner, der gavner hele sporten.”

Fortsætter udviklingsprogram
World Sailing lancerede tilbage i 2017 sit Para Sailing Development Program (PDP) med henblik på at styrke sejlere og trænere og øge deltagelsen i alle regioner. Siden har over 210 sejlere og trænere fra 39 lande på seks kontinenter gennemført programmet.

Alene i 2022 blev gennemført programmer i Sultanatet Oman, Singapore, Japan og Italien - hvor Para Kiteboarding blev vist for første gang – med i alt 40 sejlere og 31 trænere fra 14 nationer, herunder var Cambodja, Den Islamiske Republik Iran og Malta repræsenteret for første gang.

World Sailing vil nu arbejde tæt sammen med de nationale sejlunioner for videreudvikle den infrastruktur og de ressourcer, der er til rådighed for Para Sailing, og give flere Para Sailors større muligheder inden for sporten.

Må også tage opfordringen alvorligt
Der er behov for at alle markante sejlsportsnation, herunder Danmark, også støtter op om denne vigtige del af vores sport og følger WS opfordring. Der er helt nødvendigt med markant større støtte fra endnu flere nationer på globalt plan, hvis Para Sailing igen skal have en chance for at blive en del af Paralympic Games i fremtiden.

Dansk Sejlunion og klubberne bør også tage denne opfordring alvorligt, og starte et målrettet og langsigtet udviklingsarbejde for at styrke Para Sailing igen via sejlklubberne, som grundlag for danske Para sejlere kan komme til at deltage i internationale mesterskaber - og forhåbentlig også Paralympics en gang i fremtiden.

The Ocean Race

The Ocean Race: Sydhavet agter, Atlanten forud

Havne

Bøgeskov Havn - en af mange, melder klar til sejlerne

Kort nyt

Sejlklubben Rødvig Stevns trænede i svømmehallen

Kapsejlads

Overvældende weekend for J/70-sejlerne

The Ocean Race

Voldsomt vejr kostede hovedskade

Kort nyt

Hvem skal drive medlemsrestauranten i Sletten Baadeklub? 

Udvalgte artikler *