fbpx

ORC VM: Danskere på podiet i alle tre klasser

Inkluder i Newsletter: Ja

Det blev en blandet sidste dag for danskerne på vandet ved ORC verdensmesterskabet i Skovshoved, hvor Danmark kommer på andet trin af podiet i alle tre klasser.

Det lignede til forveksling dagen før, da verdensmesterskabets sidste dag startede med høj sol og havblik på Øresund. Klokken 10.00 udsatte stævneledelsen sejladserne i alle tre klasser, men før tolv tog vinden til, og bådene i klasse B og C blev sendt på vandet til en sidste sejlads, som var afgørende i klasse C. Her havde den danske X-37’er, HANSEN, et halvt point op til den hollandske Italia 9.98, Bachyacthing racing tea - og der blev gået til den ved starten, hvor de to både sejlede matchrace.

Det kom desværre ikke ud til danskerens fordel, der kom værst fra start med et sort flag, men andenpladsen var sikret uanset. ”I starten havde vi ikke nogen chance. De har en båd med ror, som er mere manøvredygtig end vores,” siger Michael Møllmann fra KDY og tilføjer, ”det var deres chance og den tog de. Vi er tilfredse med andenpladsen.” Møllmann ved allerede nu, at hele besætningen skal til VM i Trieste i Italien næste år.

IMG 9579

Team HANSEN løb med andenpladsen i klasse C. Foto: Per Heegaard.

Vinderen af klasse B, hollandske Jascha Bach, der forhandler Italia 9.98’eren, havde nøje planlagt matchrace-tilgangen i starten. ”Planen var at få dem i problemer og få fri vind på højresiden – og det lykkedes vi med. Så vi er meget stolte over sejren.”

orc worlds day 05 ph max ranchi 1

Hollandske Jascha Bach og co løber med sejren i klasse B. Foto: Max Ranchi.

Dansk comeback

I klasse A var der stor tilfredshed hos danske Erik Berth på Tarok VII, der generobrede sin andenplads i klasse A for stævnets største både. “Vi føler os lidt ovenpå lige nu,” siger Erik Berth, der lykkedes med at sejle fra sin svenske konkurrent, Stell, der lige som Tarok, er en Swan45 SD. “Vi har arbejdet med en uddannelsesplan for vores besætning, og vores boat-handling fungerede bare derude i dag,” forklarer KDY’eren, der især var tilfreds med sin start. “Vi lukkede de andre sikkert af fra starten – det var en fantastisk sejlads.”

Foran Tarok ligger den italienske TP52’er Freccia Rossa, på en suveræn førsteplads med 11 point ned til danskeren.

freccia rossa winnes class a ph m ranchi

Vinderne af klasse A. Foto: Max Ranchi.

Dansk hattrick

Der kom også danskere på podiet i klasse B - i hvert fald indirekte - da den erfarne sejler, Sten Mohr, sammen med Jonas Hviid-Nielsen og Mikkel Rossberg, har sejlet med på den finske X-41’er, NORMET, som blev to’er i klassen. Og det var Mohr, som har været taktiker om bord, godt tilfreds med. ”Vi sejlede det bedste vi kunne i forholdene derude i dag, og hvis vi ikke kan slå nordmændene selv dér – så er der ikke noget at gøre,” siger Mohr.

Det blev den norske Landmark 43, SANTA, ejet af Claus Landmark, der tog titlen i klasse B med den danske sejler, Morten Henriksen om bord, som taktiker. ”Det gjorde en forskel at have en lokal, som oveni købet er en af verdens bedste, på holdet. Især i dag hvor strømmen kom fra to retninger, og vinden var omskiftelig,” siger Landmark og suppleres af Henriksen selv, ”det var en holdbedrift. Jeg har aldrig sejlet på en båd med så få manøvrefejl, som vi har lavet ved dette stævne. Det er unikt.”

IMG 9552

Norske SANTAS besætning og familie. Foto: Per Heegaard.

Næste år kalder Italien

Verdensmesterskabet, som blev arrangeret af KDY og Egå Sejlklub, blev afsluttet med en stor præmieceremoni i Skovshoved Havn i aften, efterfulgt af middag for de mange sejlere i Race Village. Her sagde Bruno Finzi, formand for ORC, tak for et godt VM og tilføjede, ”det er fantastisk at se vindere fra tre forskellige nationer på podiet i aften. Sejladsen i København har været utrolig tæt, afgjort med få sekunders difference, så nu ser vi frem til VM i Trieste i Italien næste år".

 

Klasse A
1. Yakimenko Vadim, Freccia Rossa, ITA, TP52, 11.0
2. Erik Berth, Tarok VII, DEN, Swan 45 SD, 22.0
3. Fredrik Alexandersson, Stell, SWE, Swan 45, 24.0

Klasse B
1. Claus Landmark, Santa, NOR, Landmark 43, 10.0
2. Aaro Cantell, Normet, FIN, X-41, 16
3. Peter Beck Mikkelsen, Arxes-Tolina BM Yachtin, GER, 31,5

Klasse C
1. Jascha Bach, Bachyachting Racing Team, NED, Italia 9.98, 15.0
2. Michael Møllmann, HANSEN, DEN, X-37, 19.5
3. Patrik Forsgren, Pro4u/Malin, SWE, First 36.7 Mod, 31

Resultater klasse A

Resultater klasse B

Resultater klasse C

Kort nyt

Sømandens juleværksted er åbent

Kapsejlads

Nations VM: Piv ringe start blev vendt til sejr

Tursejlads

Spørgeskema: Hvordan forbereder langturssejlere sig, når det...

Udvalgte artikler *