fbpx

Veber på nye eventyr – flodsejlads på Donau

Inkluder i Newsletter: Ja

- Serbien, Østrig, Ungarn, Slovakiet, Rumænien… Det er vist ikke lande vi normalt forbinder med at sejle... men det er her min næste sejler-ekspedition skal gå til, fortæller langturssejleren og foredragsholderen, Thomas Veber, som aldrig ligger på den lade side, når det gælder om at udforske nye muligheder som tursejler.

Og faktisk er Thomas allerede taget af sted. Denne gang sammen med sin 19-årige datter, Mathilde, for at besejle Europas næst længste flod, Donau, som løber gennem de førnævnte lande. Som ved de tidligere flodsejladser foregår turen i Mini Lisa – en lille motorbåd af typen Terhi 520 HT med en 70 hk påhængsmotor. Der er et par køjepladser under overbygningen, og det er den samme båd, som Thomas for nogle år benyttede ned gennem Europas floder til Middelhavet.

Bådmagasinet fangede Thomas over telefonen, dagen før at de skulle af sted. Han fortalte kort, at turen var ved at gå i vasken, før den overhovedet var begyndt. 

- Mini Lisas forsikring gælder i det meste af Europa. Vi kan sejle til Færøerne, Orkney, Montenegro, hele Middelhavet, Spanien... Men da jeg for en time siden udskrev vores forsikringsbevis, så jeg, at forsikringen ikke dækker i Østrig, Slovakiet, Ungarn og Serbien men først i Kroatien igen. Det er måske ikke så mærkeligt, for der kan ikke være mange, der ligesom mig vil tage sin båd til disse lande.

- Men det er jo lande, vi skal igennem på Donau, og jeg vil ikke sejle uden forsikring, tilføjer han.

Forsikringsselskabet var ifølge Thomas hverken til at hugge eller stikke i. Til disse lande skal båden have større værdi, end hvad Mini Lisa har.

Dagen efter indløb der besked i min mail-boks fra Thomas. Han have fundet en løsning:

- Jeg ansøgte om en forsikring online hos Pantaenius i Østrig, og efter en time havde jeg svar fra det lokale kontor med en pris i kroner. Så nu dækker forsikringen hele Europa, minus Rusland, men den undtagelse kan jeg godt leve med, siger Thomas. 

Så forrige lørdag kunne Thomas og Mathilda vinkel farvel til resten af familien og sætte sig ind i bilen.

- Mini Lisa er jo kun 17 fod, så vi har den på traileren til Østrig, hvor vi søsætter den i en sejlklub med slæbested. Vores videre mål er ikke fastlagt på forhånd, da mere handler om at opleve. Mathilde skal lave en fotobog om turen, og når vi er mætte på oplevelser, tager vi hjem igen - også selvom vi endnu ikke har fået brugt alle gæsteflagene, forklarer Thomas. 

Når sejlturen ender et foreløbig ubestemt sted, så tager Thomas og Mathilde toget tilbage til Østrig, og kører derefter ud og henter båden med traileren for at køre hjem igen.

Thomas skønner, at budgettet for turen bliver omkring 10-15.000 kroner. 

- Vi sover jo i båden, og spiser også for det meste i båden, så de største udgifter er færger, bilturen ned, benzin med mere, forklarer han og understreger, at turen ikke kun er fornøjelse, men gerne skulle munde ud i en afklaring af følgende spørgsmål: 

Hvordan får man de bedste sejleroplevelser?

  • Kan det være i en lille båd på en flod? 
  • Eller er det på en sejlbåd i Grækenland? 
  • Eller er det i virkeligheden i Det Sydfynske Øhav?

Første sejlads på Donau-floden er altså første ben i undersøgelsen. Snart følger en tur til Grækenland i en udlejningsbåd, og dernæst sejlads i det sydfynske øhav i familiens Bavaria 36.

Du kan følge Thomas og Mathilde på Facebook og Instagram. Til efteråret holder han foredrag i Aarhus og København om alt det, du behøver at vide for selv at sejle på kanaler. Og her har du lidt fra turen, hvor Thomas har skrevet på Facebook om de første dage:

Jeg var spændt, da vi i dag søsatte Mini Lisa i Østrig. Det er jo helt nyt sejladsområde, og man har jo hørt meget om den store Donau. Men det er fuldstændigt som at sejle på de andre floder, jeg i tidens løb har besøgt. Nå ja, måske ikke helt, for her er over 30 grader varmt. Og så har vi stort set den brede, grønne flod for os selv. Bjerge og skove omkranser floden, og de strande vi har sejlet forbi har været overraskende hvide. Jeg tror, at det her vil blive en af vores bedste ture!

P.S. Drømmer du om at sejle ud i verden, men ved ikke helt hvordan du skal få det til at hænge sammen? Så kan du tilmelde dig foredraget “Hold kæft og sejl” i København d. 20. september. 

 

 

Kapsejlads

Nations VM: Live fra semifinalerne - kl. 12:45

Kort nyt

Video: Hurtigste elektriske båd - nogensinde...

Tursejlads

De gør op med skræmmehistorier: Anna og Rebecca sejler jorden...

Branchenyt

OneSails udvider med ny forhandler i Vejle

Kort nyt

Skoleskibet Danmark stopper med at sejle 

Kort nyt

Sejlerne og en enstemmig jury bag Årets Havn 2023

Kort nyt

Uenighed splitter parterne - Chistian Lerche stopper som...

Branchenyt

Ny webshop med 'godter' til båden

Udvalgte artikler *