fbpx

Vendée Globe: Mike Golding sætter ord på drømmen

Inkluder i Newsletter: Ja

Seks både er nu kommet i mål, i et Vendée Globe som vil gå over i historien som et meget hurtigt race, og med en ny stjerne på toppen: Francois Gabart. Men de gamle røvere der har domineret den sære idræt at sejle alene jorden rundt, er stadig med. To af dem, Jean Le Cam og Mike Golding, kom i mål i går, med kun seks timers interval, efter at de havde duelleret i tæt kamp stort set hele vejen rundt om jorden.

Lækage i kølboks

Det blev Le Cam som fik femtepladsen, og Golding lagde hellere ikke skjul på skuffelsen. Han har haft et frustrerende kapløb med både vejrmæssig og teknisk modstand. Den sidste uges tid inden mål sejlede han med vandet sprøjtende ind i kølboksen, hvor hydraulikken til svingkølen sidder. Det stykke laminat som sikrer en tæt og friktionsreducerende front på kølen var faldet af, og lækagen var til at begynde med så stor, at den truede med at sætte Golding helt ud af spil. Han tættede det værste med reb, men arbejdet tog hans fokus, og farten blev reduceret.

Forbi med Vendée Globe

Golding har sejlet fire Vendée Globe, og har fuldført tre af dem. Han har været med i favoritfeltet hver gang, og drømmen om at vinde netop det race har været en dominerende kraft i hans liv - noget han også har fortalt Bådmagasinet under et tidligere interview. Nu er det forbi, siger han.

Tre gange ikke målet

"Det er godt at være tilbage, godt at fuldføre racet. Alle fortæller mig hvor flot det er at fuldføre tre gange, men jeg har altså aldrig gjort ting for at opnå..." - og her bruger den meget velformulerede og humoristiske Golding en formulering, som I næsten skal have originalt - "numerical supremacy". Han har aldrig jagtet en talmæssig overlegenhed.

Jagter én drøm...

"Målet var at vinde, og det har jeg ikke gjort, så i den forstand kan man sige at jeg har fejlet. Men mange andre drømme er blevet til virkelighed undervejs. Sådan er det: Man jagter en drøm, og så er det andre drømme, der virkeliggøres på vejen. Store sejladser leverer ikke altid den perfekte drøm. Men de leverer altid en drøm. Jeg har været meget privilegeret, meget heldig som har fået lov til at starte den her sejlads fire gange."

Fem sejlere stadig på havet

Rækkefølgen i mål så langt er følgende:

1: Francois Gabart

2: Armel Le Cléac'h

3: Alex Thomson

4: Jean-Pierre Dick

5: Jean Le Cam

6: Mike Golding.

En af de andre veteraner, Dominic Wavre, ventes i mål i løber af dagen i dag. Efter ham er der endnu fire sejlere, der stadig er på havet. Ni sejlere er udgået undervejs.

Kort nyt

Kære Line, lad nu den nye formand sætte sit nye team

Kort nyt

#588: Ny udgave på vej på gaden - online fra i dag

Kort nyt

Video: Hurtigste elektriske båd - nogensinde...

Tursejlads

De gør op med skræmmehistorier: Anna og Rebecca sejler jorden...

Branchenyt

OneSails udvider med ny forhandler i Vejle

Kort nyt

Skoleskibet Danmark stopper med at sejle 

Kort nyt

Sejlerne og en enstemmig jury bag Årets Havn 2023

Kort nyt

Uenighed splitter parterne - Chistian Lerche stopper som...

Branchenyt

Ny webshop med 'godter' til båden

Udvalgte artikler *