fbpx

Armel Le Cléac’h & Alex Thomson halvvejs, se video fra HUGO BOSS

Inkluder i Newsletter: Ja

Franske Armel Le Cléac'h og britiske Alex Thomson har passeret det magiske midtvejspunkt i solokapsejlads Vendée Globe. Det er 32 dage siden, at starten gik fra Les Sables d'Olonne i Frankrig. I teorien er deres afstand til målstregen tilbage i Les Sables d'Olonne mindre, end afstanden de har allerede sejlet. Det er uden tvivl et psykologisk punkt, hvor de to skippere nu kan tænke, at for hver sejlet sømil er det som om, at målstregen rykker nærmere. De to skippere i front kan dog stadig blive bremset af en storm eller skader.

Den første skipper til at passere midtvejspunktet var Armel Le Cléac'h i Banque Populaire. Cirka fem timer efter kunne Alex Thomson fejre, at han i teorien har sejlet halvdelen af ruten Jorden rundt. I forhold til sidste udgave af Vendée Globe er Armel Le Cléac'h stadig omkring fem og halv dag hurtigere end den hidtidige rekord - men nu venter Stillehavet.

Et lavtryk skal passeres

Stillehavet venter som sagt forude. Vejrudsigten melder om et lavtryk, der presser sig på, så Stillehavet bliver alt andet end stille. De to skippere i front kan forvente at møde maks udfordringer, og både deres udholdenhed og evne til at træffe de rette beslutninger bliver sat på en prøve. Begge skippere vil være yderst fokuseret på at forberede sig så godt på udfordringerne, som det er muligt.

Alex Thomson udtaler: "Det er tid til at kigge efter båden. Jeg vil prøve og gå så skånsomt frem som muligt. Men som man ved med disse både, så ønsker de ikke at sætte farten ned - uanset hvor meget eller hvor lidt sejl, du har oppe. For at være helt ærlig, så holder jeg ikke rigtig øje med Armel. Der er intet, jeg kan gøre ved ham. Han er, hvor han er. Fra nu af skal jeg bare bekymre mig om mig selv og forsøge at holde båden i ét stykke. Jeg forsøger at gå så hurtigt, jeg kan, men jeg vil også prøve ikke at ødelægge noget. Båden banker i bølgerne, og det er meget vanskeligt at gå rundt på båden, hvilket er meget stressende".

De næste 36 timer bliver hårde

"Det er godt at være halvvejs - jeg har omkring 36 timer mere, hvor båden banker i bølgerne. Ligesom vinden fortsætter med at øge i styrke. Der er ingen måder at undgå dette på. Alt, hvad jeg kan gøre, er at 'gå ned i gear', hvis forholdene begynder at blive rigtig dårlige. Vi er nødt til at krydse dette lavtryk. Normalt krydser lavtryk os. Men lavtrykket varer ikke for evigt, og målet er at komme tilbage i nordlige vinde. Jeg er dog ikke helt sikker på, hvordan det kommer til at gå", lyder det fra Alex Thomson.

Armel Le Cléac'h er enig med Thomson, om at de næste par dage bliver hårde. "Forholdene er rå og ubehagelige og der er udsigt til, at det blive værre i de kommende timer. Bølgerne har været store siden i går, og det blæser omkring 30 knob i området. Det vil øges til 35-40 knob, så jeg har reduceret sejlene om bord. Det næste stykke tid skal jeg være på vagt og lytte efter båden. Under den værste del af lavtrykket, bliver vi nødt til at sætte kapsejladsen ud af spil. Det vigtigste er at holde fokus på båden, og vejret skulle blive bedre fra på søndag", lyder det fra den optimistiske franske skipper.

Opskriften på at klare sig igennem, har Armel tænkt over. "Jeg forsøger at trimme båden til være hurtig, og samtidig undgå at den banker for meget i bølgerne. Jeg vil være den første, der sejler ind i lavtrykket, så dem bagved mig vil hente på mig. Men jeg er ikke bekymret, som jeg var i Sydhavet - feltet har tendens til at strække ud og ind", slutter Armel Le Cléac'h.

 

 

Kort nyt

Kære Line, lad nu den nye formand sætte sit nye team

Kort nyt

#588: Ny udgave på vej på gaden - online fra i dag

Kort nyt

Video: Hurtigste elektriske båd - nogensinde...

Tursejlads

De gør op med skræmmehistorier: Anna og Rebecca sejler jorden...

Branchenyt

OneSails udvider med ny forhandler i Vejle

Kort nyt

Skoleskibet Danmark stopper med at sejle 

Kort nyt

Sejlerne og en enstemmig jury bag Årets Havn 2023

Kort nyt

Uenighed splitter parterne - Chistian Lerche stopper som...

Branchenyt

Ny webshop med 'godter' til båden

Udvalgte artikler *