fbpx

Uudholdelig spænding i Vendée Globe

Det er afgørelsens timer i denne udgave af Vendée Globe, hvor de første både ventes i mål i morgen onsdag. Men det er langt fra sikkert, hvem der bliver første båd i mål, og hvem dels vinder sejladsen – sådan er det, da flere af de førende har tidsgodtgørelser til gode efter redningen af Kevin Escoffier tidligere i løbet.

Kampen om at blive første båd i mål ventes at stå mellem tre både. Mens kampen om podiet handler om hele syv både. Der er to forklaringer på, hvorfor det er sådan.

For det første er vejret i Biscayen så kompliceret, at de mange computermodeller, der beregner ruter fortsat, er uenige om hvilken vej sejlerne bør vælge – en nordlig længere rute, eller en sydlig og kortere rute.

For det andet har sejlerne Boris Herrmann, Yannick Bestaven og Jean Le Cam tid til gode efter de deltog i den succesfulde eftersøgning og redning af Kevin Escoffier, hvis båd sank på få minutter efter stævnen knækkede af i Det Indiske Ocean tilbage i december.

To grupper og én på mellemhånd
Det er med andre ord alt andet end et simpelt 4-500 sømil langt speed-race frem mod målet i Les Sables d’Olonne.

Forrest ligger Charlie Dalin i Apivia ud for Cap Finistere i Nordspanien på en nord- nordøslig kurs og en hastighed på 17 knob. Tyske Boris Herrmann er nummer to 82 sømil efter Dalin. Han går mod land på en øst- sydøstlig kurs med 18 knob.

Nummer tre er Louis Burton, der har placeret sig mellem den sydlige og nordlige gruppe. Han går tirsdag eftermiddag på en nordlig kurs, der er en smule til vest med 15 knob.
På den nordlige rute ligger Thomas Ruyant i båden LinkedOut 255 sømil efter den førende på 4. pladsen. Han holder 18 knob går en nordøstlig kurs. 45 sømil efter ham ligger Yannick Bestaven, der giver den fuld gas med 20 knob og kurs 74.

Og endelig skal vi nævne Jean Le Cam. Han er 502 sømil til Dalin. Han sejler nordøst direkte mod Les Sables med knap 16 knob.

Målgang onsdag
De første både forventes i mål onsdag først på eftermiddagen. Prognoserne er fortsat uenige om, hvem der kommer først, men der bliver talt om minutter mellem flere af bådene, der kæmpe om Line Honours.

Kampen om podiet har taget et ekstra twist, da Boris Herrmann bliver godskrevet 6 timer, Yannick Bestaven får 10 timer og 15 minutter, mens Jean Le Cam får 16 timer og 15 minutter godskrevet for deres redning af Kevin Escoffier.

For at gøre spændingen total øger vinden, så både Bestaven og især Le Cam får nogle hundrede sømil frem mod målet med markant højere hastigheder end Boris Herrmann, Charlie Dalin og Louis Burton kan satse på – hvis prognoserne holder, hvilken afslutning på en sejlads jorden rundt.

Her på Bådmagasinet har vi fulgt Vendée Globe med en opdatering min. én gang om ugen siden start. Læs alle beretninger via linket her.