fbpx

Drama fra første sekund i verdens længste etape

Inkluder i Newsletter: Ja

Tredje etape fra Cape Town til Itajai, Brasilien, startede med to korte omgange rundt om bøjerne foran et talstærkt publikum. Et show, for at folk virkelig skulle få lov at se de fantastiske maskiner for fuld udblæsning, inden de forsvandt ud på det øde Sydishav, for at sejle den længste etape i racets historie: 12.750 sømil.

Vindskygge
Vinden var stærk, med vindstød godt over 25 knob, og meldinger om hvaler i det ydre baneområdet fik arrangørerne til at flytte banen nærmere land – og dermed længere ind i vindskyggen fra Taffelbjerget. Da starten gik, lå bådene og drev i vindstille, med to reb i storsejlet. Den eneste der fik vind nok til at komme godt afsted, var Biotherm. De andre lå stille, og brugte lang tid på at komme i gang. Det medførte en føring på 600 meter til Biotherm. Men selv den føring forsvandt hurtigt, da de selv ramte vindskyggen i anden omgang. Feltet blev samlet igen, og resten af sejladsen blev et dragrace i hårde vindstød og skiftende forhold, og med mange svære manøvre under stort tryk.

Skader på to både
Biotherm fik revet enden af løjgangen af i en bomning, og mistede alle kuglelejerne i systemet. Det måtte afbryde og søge havn for at reparere skaderne. Kort efter måtte 11th Hour afbryde – de havde knækket enderne af en sejlpind i storsejlet. Skaden kunne repareres på vandet, men holdet valgte at modtage nye reservedele, og tage den obligatoriske to timers stop som følger med.

Langt til mål
Dermed var der kun tre både, der kunne lægge i vej på den vanvittig lange etape direkte efter start. 11th Hour Racing kom afsted med et tab på ca. 15 sømil, så det er til at overkomme. Biotherm er stadig, her søndag aften, i gang med reparationer. De forventes dog at kunne starte igen relativt hurtigt.
Forholdene der møder de fem foilende IMOCA’er er vilde: 25-30 knob og 2-3 meter bølger. Etapen er startet hårdt – og der er rigtig langt til mål. Sejladsen vil vare godt over en måned.

Se opdateret tracking her


Galleri
Udvalgte artikler *